ADD ON SITE2.png

RAAS Chhatrasagar: An Amalgamation Of Minimalism And Luxury Blending In Its Environment_Studio Lotus

Updated: Oct 8, 2021

Raas Chhatrasagar: An Amalgamation Of Minimalism And Luxury Blending In Its Environment _ Studio Lotus



A wildlife camping experience that reinterprets the historical and weaves in the biodiversity of its setting with resilient ways of building, RAAS Chhatrasagar seeks to stand out from the crowd by blending in with its environment.


Retaining and Enhancing the Essence of History

RAAS Chhatrasagar is a 20-key hospitality property located near the town of Nimaj, in Rajasthan’s Pali district.


Perched atop a nearly 150-year-old check dam that forms a perennial rainwater lake, it reinvents an earlier property that used to operate out of seasonal tents, thereby providing guests with a year-round opportunity to observe the region’s abundant biodiversity amidst 800 acres of pristine forestland.




The Chhatrasagar is an artificial lake that formed in the late nineteenth century when a local Rajput noble, Thakur Chhatra Singh created an embankment across a tributary to the rain-fed Luni with the intent to provide farmers continuous water supply for irrigation.


Replenished by monsoon showers, the reservoir soon transformed the nearby scrubland into a lush arable tract. Over the years, the property mushroomed into a vast stretch of forest, attracting wildlife and native avifauna, including migratory species.



Most farming activities were suspended nearly a couple of decades ago when the owners decided to rewild the landscape, reserving a small parcel of land for organic farming.


The original tourist camp at Chhatrasagar, run by the noble’s grandsons, comprised an eleven-key tented accommodation—operational from October to March—and dismantled during the harsh summer months, only to be re-assembled again at the onset of autumn.


The canvas tents were charming in their simplicity but offered dismal insulation and lacked visual and acoustic privacy.

This combination made for a tough business model to sustain.




A local, highly successful boutique hotel company with a history of turning around difficult projects, RAAS was brought on board to chalk out a comprehensive blueprint that would improve and enhance the guest experience while retaining the essence of what the guests loved about the property.


The design brief called for developing a perennial property resilient to the harsh summers and cold winters of the region. In addition, there was a need to increase the existing capacity to sixteen tented units and augment the public spaces with a richer amenity mix. Of paramount concern was the site's sensitive ecological context, which made it imperative that all additions be erected on a minimal environmental footprint.


To establish an intimate connection with the outdoors while being mindful of the surroundings, the design team conceptualized a system of low-impact foundations and lightweight superstructures for the project. Keeping in mind environmental concerns, the team set out to construct almost entirely without cement, employing a dry construction methodology and using lime as a binder wherever minimal wet work was required.



Site: Programme and Planning


The design team sought to reveal the site in layers, weaving in the experience of discovery with an element of surprise.


This was achieved by working in harmony with the context and tying numerous touchpoints to establish meaningful and immersive connections.



Where vehicles would earlier be permitted access right up to the base of the dam, the current facility has guests arrive at a drop-off area further away in a dense grove of trees that screens all views.



As they walk through a shaded path flanked by orchards and thick underbrush, a stone wall and planted slopes of the dam reveal themselves.




Oblivious to what’s in store next, they climb a series of stepped stone plinths before emerging in a courtyard that frames a view of the Chhatrasagar Lake with sweeping vistas of the surrounding wooded landscape. Thus, this small courtyard gets established as the heart of the property, unifying the project’s public and private spaces.


The functional program comprises public and private spaces laid out in a linear configuration along the length of the dam.



To the north of the central court is the reception-cum-bar and restaurant, abutted by an all-season infinity pool to the west; screened by a small garden is the owners’ private residence along its northern edge.


The single-storey structure is placed strategically with adjoining back-of-house functions to receive a continuous supply of fresh, farm-to-table produce. Bordering the southern periphery of the court is the camp consisting of stilted tented pods that build on the legacy of the erstwhile tents.




Maintaining the Legacy of the Camp

The site plan lays out the sixteen 'pods' as an arrangement of conjoined suites raised on stilts to preserve the embankment's structural integrity and enables MEP services to run elevated off the dam, allowing rainwater to drain freely into the lake.



Guests access the property via a landscaped walkway along the nearby forest belt, climbing a series of stone steps through tree-lined slopes and gardens to a deck leading into the units.



The underlying design principle for the camp was to frame the outdoor experiences along both edges of the pods.





The sunrises over the lake and sunsets into the forest become an integral part of the guest experience. Thus, each pod hosts spill-outs for outdoor lounging. The structure is made of a lightweight metal weave that springs off pile foundations made of precast concrete hume pipes with compacted waste rubble.



The pods are separated by metal screens with bamboo infill extending towards the edge of the embankment—enabling privacy while seamlessly integrating the diversity of views—from the lake on the east to the farms and forest along the west.

Thermally and acoustically insulated fiber-cement board panels in the walls and roofing system form the shell for each pod.


A continuous tensile fabric canopy stretches over the lightweight partitions spanning the entire length of the structure, providing waterproofing and added insulation.

This secondary membrane extends beyond the footprint of the pods to create shaded verandahs overlooking the surrounding panorama. Retractable skylights installed within the roof capture the changing kaleidoscope of diurnal and nocturnal variations.




The pods are fabric-lined internally as well, offering both acoustic comforts and serving as a vibrant canvas celebrating the diversity of plant and animal forms from the region—manifesting as an extension to the sightings observed in the environs.


Native babul and neem trees, and indigenous birds and animal life find expression through woodblock, screen, and digital prints as well as intricate hand-embroidered fabrics, executed by printmaker DhvaniBehl's studio Flora For Fauna.


The interiors feature a bedroom with an attached study and teak furniture.

En-suite bathrooms comprise a walk-in wardrobe, demarcated by dry and wet areas and a vanity; private, free-standing bathtubs are placed against glazed surfaces to afford views of the lake.


Air-conditioning for when the space needs to be closed-off is enabled via floor-mounted AC units, which also serve as hand-crafted wooden consoles.


Along with bespoke furniture by Mangrove Collective, these interventions create an evocative foil that heightens guests’ connection with their surroundings.



The Baradari Restaurant

Plan and form:

Designed using a lightweight metal frame dry mounted with hand-dressed stone infills, the Baradari is a contemporary expression of the Rajputana twelve-pillared pavilion. Housing the restaurant for the new property, the Baradari creates a seamless connection between the two key experiences offered by the site—the panoramic views of the lake, and the serenity of the forest belt.

It does so with its naturally-ventilated wraparound verandah extending up to the embankment walls on one side and stepping down onto the deck lining the private, all-season infinity pool on the other.


Its softened edges maximize outdoor vistas and quietly nod to the Art Deco sensibilities of the bygone era of the British Raj when nobles entertained Western dignitaries with sumptuous feasts and hunting expeditions in tented lodges.


The verandah offers al fresco dining; the interiors, in addition to dining pockets, feature a buffet counter that doubles as a bar that also serves the swimming pool deck.





Structural Integrity and Services:


The construction is a grid of metal columns supporting a double-ring structural system featuring insulated Chopar stone walls capped by a traditional tukdi (stone slabs installed on a metal framework) roof.


The hollow circular columns are composed of L-sections clad in hand-dressed stone with lightweight steel cables running through them as lightweight safety balustrades.




Cable trusses maintain the structural integrity of the system by holding the central members in place, allowing for open, column-free spaces.

Air conditioning ducts are concealed within the roofing system, an unobtrusive intervention that further heightens the scale and aesthetic impact of the interiors.


The interiors channel a soft and restrained material palette composed of hand-dressed local Chitarstone to heighten the element of understated luxury.



Dhvani Behl’s woodblock-printed patterns are translated into stone panels—chiseled by hand to depict the idyllic landscape and biodiversity. Upholstered country-style furniture, fashioned out of locally sourced Acacia (kikar) wood marks a subtle counterpoint to the pink stone surfaces.

The bar counter features elaborate hand-carved relief work depicting a flock of flamingos; the overall design expression conjures up images of the surrounding landscape while injecting the space with a series of tactile gestures.




Architect: Studio Lotus

Project: Raas Chhatrasagar

Type: Hotel

Site Area: 20,000 sq.ft.

Super Area: 6 Acres

Year: 2019

Location: Chhatrasagar Lake, Nimaj District, Rajasthan


Design Team: Ambrish Arora, Ayesha Hussain, Deepesh Harbola, Pranvi Jain

Client: Walled City Hotels / Mr. Nikhilendra Singh

Consultants: AHCON Akshay Kaul & Associates, Build Kraft India, Walled City Hotels, Manjunath & Co.

Contractors: Build Kraft India, Creative Craft, The Arch Udaipur, Walled City Hotel


Furniture & Brass Vanity: Mangrove Collective

Textile Design, Environmental Graphics: Flora For Fauna

Sanitaryware/Fittings: Bathline

Flooring & Furnishing, Paint& Ceiling Foiling: Build Kraft India

Air Conditioning: Mitsubishi, Daikin

Architectural Lighting: Artlite

Wallpaper: Nilaya

Collaborator: Manjunath BL


Text: By Architect

Photographer: Studio Noughts& Crosses-Andre J. Fanthom, and Avesh Gaur



About Studio Lotus:


Studio Lotus is a multidisciplinary design practice founded in 2002–nineteen years later, it is one of the most path-breaking architectural firms in India, with Ambrish Arora, Ankur Choksi, Sidhartha Talwar, Pankhuri Goel, and Asha Sairam at the helm as Principals.


Fostered with a culture of learning and intrapreneurship, the work of the practice is grounded on the principles of Conscious Design, an approach that celebrates local resources, cultural influences, an inclusive process, and keen attention to detail.


The studio’s work has been internationally recognized — winning, among others: the Creative Re-Use Award at INSIDE, the DOMUS Italia Award for Restoration and Adaptive Reuse, the AZ Awards by Azure, the FuturArc Green Leadership Award, Special Mentions at The Merit List, the IIA Award for Conservation, the Surface Design Awards London, Special Prize at the Prix Versailles World Architecture Awards, making India’s AD 100 list for the seventh year running, and a nomination in the Aga Khan Awards cycle 2013.


Studio Lotus, New Delhi

Creating Meaning, Celebrating Context


Link: https://studiolotus.in/