ADD ON SITE2.png

Shenzhen Qizhushe Workshop and Exhibition Space - Spiritual Space Series _ YI+MU Design Office

Shenzhen Qizhushe Workshop and Exhibition Space - Spiritual Space Series _ YI+MU Design Office (Fenghemuchen Space Design)



There are scenes that can only be observed with eyes closed, such as dreams. —Qian Zhongshu



Beneath the visible physical world, truth shines vividly in the vast and boundless spiritual realm.

People spend their whole lives searching for hope in dreams and for soul-yearned desire, trying to enter a place that can only be reached by the heart: the spiritual domain — a world with a sense of belonging; a warm and protected spiritual retreat.




Spiritual Retreat:

A Spatial Building Block


Shenzhen Qizhushe Workshop is located in the Shenzhen Art Design Center, which was renovated from an industrial factory in the 1980s.


The workshop aims to incite the passion and creativity of designers and furniture craftsmen.


It also serves as an exhibition venue for original furniture and related home accessories to the outside world.





Using metaphor as a technique, YI+MU expresses an intangible, abstract concept with a concrete, physical space.


The whole space can be seen as a convergence of homes and a metaphoric representation of retreat, a place where lonely, wandering souls can find repose.


The designers aim to build a warm and cozy “Nest” for the passers-by of this world, in which they can explore and shape their inner spiritual abodes.




The overall structure is developed around the only column in the center.



As the midpoint of the space, the column plays a role in stabilizing it, symbolizing the only unshakable and lasting promise and commitment in life or the ideal utopia we all are searching for.







Breath of Light:

The Creation of a Spiritual Experience


With the central column as the starting point, the layout extends into a virtual, cross-like structure, a symbol of belief and the expression of its related faith. It is also the inner framework and strength that supports life and the entire space.


The spatial experience is built around the core visual concept of the Nest, and the fortified sense of sequential design lends the whole space a feeling of outward expansion, yet with free-flowing and vivid air.


Strong lighting is used in the heart of the Nest, creating a “house of light” effect, symbolizing the inner shine of spirituality.



Light is filtered through the Nest’s structures, generating a slow flicker resembling the breaths of a living body as well as the morphological changes of life forces.

In order to highlight the spirituality of the Nest, the lighting for the surrounding exhibition space has been deliberately lowered, allowing it to diffuse from the central area throughout the entire space.

With the subtle swaying of light and shadow, the virtual and the real interlace, filling the space with a certain vitality and spirituality.




Comprehensive Intervention:

A Strengthened Sense of Belonging


A 19-meter-long block of suspended mesh display racks runs through the entire space like a double-edged sword, forming a sharp yet harmonious contrast with the Nest and releasing both a multi-dimensional experience and highly tense spatial order.


Abundant indoor space is reserved for furniture designers to freely complete both creative work and reception tasks. In addition to giving more display space to original furniture, this also allows for the unshackled customization of exhibits.




Throughout the entire space, the Nest is made from scraps discarded during furniture production, with these scraps retaining their original wooden color, while the rest of the styling is in dark-gray steel.


The natural warmth of wood and the industrial coldness of metal form sharp conflict and contrast.

The designer skillfully juxtaposes harshness and comfort, creating a dynamically complex psychological feeling and emotional effect and strengthening the unique sense of belonging within the Nest.




The foyer of the space features a display wall of legacy furniture production tools alongside samples of modern furniture materials.



They are specially curated to make the space more engaging in terms of cultural communication.




Regarding metaphor as a basis, YI+MU breaks the boundary between the tangible and the spiritual through the perception and expression of abstract concepts, thereby expanding people’s cognition of and experience within the given space.



In form of the space’s styling and visual language, it allows people to brush against the meaning of life beyond what can be touched.



It is a spiritual Nest to explore, soothe, and fill the gaps in their hearts as well as the endless desires buried deep within their spiritual essence.






Designer: YI+MU Design Office (Fenghemuchen Space Design)

Project: Shenzhen Qizhushe Workshop and Exhibition Space

Type: Exhibition Space

Total Area: 320 sq. mt.

Year: 2021

Location: Shenzhen, China


Design Team: Yi Chen, Muchen Zhang

Photographer: YI+MU Design Office



About YI+MU Design Office:


Co-founded by Yi Chen and Muchen Zhang in 2002, the YI+MU design office is a space design practice based in Beijing, China with a branch in Vancouver, Canada, offering space design services in the fields of real estate, tourism, art, education, and religion.


Expressing faith by space, focusing on the soul in space, and taking eternal spirituality as part of spiritual pursuit, YI+MU is a creative design company that pushes for cultural extension and artistic communication while fully respecting the balanced relationship between man and space on a spiritual level.


Since its establishment, the design works of YI+MU have won plenty of international prizes and awards, including the Red Dot Award “Best of the Best”, A’ Design Award “Platinum Award”, iF Award, German Design Award, Inside Award, IDEA Award, Interior Design Best of Year Award, Restaurant and Bar Design Awards, LICC, Andrew Martin International Interior Design Awards, SIDS Interior Design Awards, etc., which have been reported by media home and abroad.


Spiritual Space Construction


Link: http://en.fenghemuchen.com/